Seesami, eli seesami, tuli Eurooppaan Afrikasta. Mustat siemenet ovat arvokkaampia kuin valkoiset tai ruskeat siemenet. Ne ovat rikkaita retinolista, B- ja E-vitamiineista, öljyhappo- ja linolihapoista. Seesamia pidetään yhtenä tehokkaimmista tuotteista, jotka voivat hidastaa solujen ikääntymistä ihmisen kehossa. Mustia seesaminsiemeniä lisätään salaatteihin, maustetaan arugulasta, fenkolista ja kalasta valmistettuja ruokia. Näiden jyvien miellyttävä mausteinen maku mahdollistaa niiden onnistuneen käytön leivonnassa ja kozinakin valmistuksessa. Musta seesami on korvaamaton sushin valmistuksessa.
Käyttö
Käytetään kaikkien leivonnaisten ja jälkiruokien, hedelmien, kuumien juomien ja itämaisen keittiön mausteisten ruokien valmistamiseen.
Maku
Astringentti maku, hieman karvas.
Ravintoarvo 100 g:ssa.
Proteiinit (g / 100g)… 19,0
Rasvat (g / 100g)… 49,0
Hiilihydraatit (g / 100g)… 12,0
Energiarvo (kcal / 100g)… 570
Kikherne on elintarvike, yksi vanhimmista palkokasveista Lähi-idässä, ja sen viljely alkoi yli 7000 vuotta sitten. Se on yleinen Länsi- ja Keski-Aasian, Pohjois-Afrikan ja Pohjois-Amerikan maissa. Siitä valmistetaan hummusta ja falafelia. Paistettuja papuja kutsutaan Lelebeeksi. Kikherneitä käytetään laajasti vegaanisessa, kasvissyöjä- ja intialaisessa keittiössä. Perinteisesti kikherneiden käyttö on ajankohtaista Välimeren alueella. Kikherneitä käytetään kikhernejauhon tuottamiseen, jota käytetään erityisesti intialaisessa keittiössä. Esimerkiksi italialaisessa keittiössä niitä käytetään flat cake -tyyppisten farinatojen valmistamiseen, mutta kikherneiden viljelymäärät Italiassa itsessään ovat vähäisiä. Valkoisia siemenlajikkeita käytetään pääasiassa ravintona. Lämpökäsittely vie enemmän aikaa kuin linsseillä ja herneillä. Kikhernepavut ovat sinkin ja foolihapon lähde.
Yhdisvuotinen kasvi, joka vaatii pitkää päivää, kylmänkestävä, vaativa kosteuden ja maaperän hedelmällisyyden suhteen. Rapsiöljy sisältää seuraavat rasvahapot: palmitiinihappo, steariinihappo, öljyhappo, linolihappo, linoleenihappo, eikosaani, erukasä.
Peking-kaali oli Euroopassa suosittua vain aasialaisilla alueilla 1900-luvun puoliväliin asti. Mutta viime vuosikymmeninä se on ollut kulinaarisen suosion huipulla, myös Venäjällä. Sen ravintoarvo ja erinomainen maku säilyvät kuivatuissa tuotteissa. Juuri kuivatuista Peking-kaaleista valmistetaan herkullista korealaista siriag-keittoa sekä kansallisia ruokia Namul, Ttige ja Bale. Kuivatun kiinalaisen kaalin makua täydentävät valkosipuli ja sipuli.
Käyttö
Keitoissa, kastikkeissa, marinadiin, liharuokien, siipikarjan ja riistan ruokiin.
Maku
Pippurinen, makeahko
Ravintoarvo 100 g:aa kohden.
Proteiinit (g / 100g)… 26
Rasvat (g / 100g)… 3,5
Hiilihydraatit (g / 100g)… 34
Energia-arvo (kcal / 100g)… 270